Здраве и красота

Симптоми на заболявания, за които лицето и главата подсказват

Важно е да се обръща внимание на всяка промяна

16.10.2019г. / 10 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако ви е направило впечатление, че лекарят ви разглежда лицето ви по-подробно, докато му разказвате за симптомите си, това не е случайно. Лицето и главата ни могат да говорят много повече за здравословното ни състояние, отколкото очакваме. По кожата на лицето, очите, косата, шията могат да си проличат някои вътрешни състояния, за които не подозираме. Ето кои могат да бъдат те.

Суха, лющеща се кожа по лицето и устните

Освен че това е симптом на дехидратация, сухата и лющеща се кожа може да подсказва за хипотиреоидизъм или проблем, засягащ функциите на потните жлези. За да се установи каква е причината за сухотата в кожата ви, задължително се консултирайте с личния си лекар, който да ви насочи към специалист.

За какво подсказват бръчките по лицето ви?

Увеличено окосмяване по лицето

Обикновено една от най-честите причини за повишено окосмяване по лицето при жени е синдромът на поликистозните яйчници. Възможно е също така да е налице друг хормонален проблем. За целта трябва да се обърнете към лекар.

Жълти петна около очите и клепачите

Жълтите петънца, приличащи на бели точки, могат да подсказват за повишен холестерол, който се трупа на повърхността на кожата около очите и по клепачите. Това означава по-висок сърдечносъдов риск. Ако се докажат високите нива на холестерол в кръвта е добре да се предприемат мерки за понижаването му.

Торбички под очите, подпухналост

Подуването около очите може да подсказва за проблеми с бъбреците или отделителната система, поради което в кожните клетки се задържа излишно количество течност. Подуването и умореният вид на очите пък може да подсказва за алергии, които карат кръвоносните съдове да се разширяват и да допускат теч през стените си.

За какви здравословни проблеми подсказват краката ви?

Лицева асиметрия

Видимата лицева асиметрия обикновено се свързва с инсулт или инфаркт. При наближаващ или протичащ в момента удар един от симптомите е именно изкривяване на едната половина на лицето.

Бели и по-светли участъци по кожата

Появата на прозиращи по-светли петна по кожата на лицето и тялото могат да бъдат признак на анемия. Характерно при тях е, че няма болка, сърбеж или дискомфорт. Ако петната имат синкав оттенък, това може да е признак на белодробно или сърдечно заболяване.

Обриви и червени, изпъкнали петна

Някои храносмилателни проблеми могат да проявят симптом върху кожата. Някои червени релефни петна и обриви могат да са показател за цьолиакия – непоносимост към глутен. Наподобяващите пеперуда обриви по скулите пък са характерни за заболяването лупус. Различни алергии, екземи, кожни инфекции също могат да са в основата на появилите се обриви. Консултирайте се с лекар, който да установи причината за появата им след провеждане на конкретни изследвания.

Безобидни симптоми, които могат да подсказват за сериозен проблем

Косопад

Косопадът може да засегне не само окосмяването на главата, но и на лицето. Загубата на окосмяване по веждите и клепачите би могло да подсказва за автоимунното заболяване алопеция, което може да засегне окосмяването по цялото тяло.

Коментирай